Natuurverhalen – Lezingen, podcasts en artikelen

Op deze pagina staan biomimicry verhalen. In de vorm van lezingen, podcast's, streams, artikelen en meer...

Natuurverhalen voor kinderen – IVN Bernheze

Verhalen hebben een bijzondere kracht: ze raken jong en oud, wekken verwondering en openen onze zintuigen. Zodra een verhaal begint, spitsen de oren zich, worden andere delen van de hersenen geactiveerd en komen emoties tot leven. Verhalen bieden andere perspectieven en laten ruimte over voor fantasie en eigen invulling. Met Natuurverhalen luisteren we vanuit het perspectief van de natuur, met al haar wijsheid en magie. Momenten waarun we contact maken met onze eigen natuur.IVN Bernheze wil kinderen, tussen 6 en 12 jaar oud, uitnodigen om dit samen te ervaren, midden in de natuur, rondom een kampvuurtje. Het gaat om voelen, proeven en ontdekken wat de natuur voor ons betekent.

De sfeer is open en uitnodigend. Kinderen worden gezien als volwaardige denkers, met hun eigen wijsheid en visie op de toekomst. De natuurgidsen zijn er slechts om hen te ondersteunen en te begeleiden op hun ontdekkingstocht. Bij elke bijeenkomst komt een andere professionele verhalenverteller langs om een nieuw verhaal te delen. Kom en beleef de magie van verhalen in de natuur! 🌱✨

Voor meer info -> https://www.ivn.nl/afdeling/bernheze/natuurverhalen/

Natuurverhalen – Lezingen, podcasts en artikelen

Natuurverhalen – Lezingen, podcasts en artikelen

WWW.VIBE.BE -> We gaan continu prat op onze technologische innovaties en nieuwigheden. Ook binnen de bouwwereld. Toch vallen er heel wat lessen te trekken uit allerlei processen van buiten de sector. Een zeer interessante leerschool zijn de natuurlijke processen die al miljarden jaren meegaan. Dat is precies wat de biomimicry bestudeert. Maar hoe integreren we die principes in het ontwerp van onze gebouwen, wijken en gemeenten? Wij spraken met de Nederlandse architecte Lydia Fraaije, zaakvoerder van FRAAi architecten en partner van biomimicryNL.

Wat is biomimicry juist? Etymologisch is de term een samenvoeging van de Griekse woorden ‘bios’ (leven) en ‘mimesis’ (nabootsing). Letterlijk betekent het dus dat we ‘het leven nabootsen’. In de praktijk houdt biomimicry in dat we gaan kijken naar en leren van de natuur, en die principes proberen om te zetten om onze toepassingen te verbeteren en te optimaliseren. Hier valt heel wat voor te zeggen. De natuur evolueert namelijk al 3,8 miljard jaar lang, waarbij enkel de beste ideeën en toepassingen weten te overleven.

“De natuur is één grote database waaruit we technische en organisatorische informatie kunnen plukken. Deze kennis passen we vervolgens toe om menselijke processen, strategieën, producten en systemen te ontwikkelen die binnen een groter ecosysteem passen”, verduidelijkt de Nederlandse biomimicry-architecte Lydia Fraaije. Het idee is niet nieuw. De Amerikaanse wetenschapper Janine Benyus introduceerde het gedachtegoed onder de brede bevolking in 1997 met haar boek ‘Biomimicry: innovation inspired by nature’. Sindsdien is het wereldwijd aan een stevige opmars bezig, ook binnen de architectuur- en bouwwereld.

Lees hier het volledige artikel

 

Natuurverhalen – Lezingen, podcasts en artikelen

Natuurverhalen – Lezingen, podcasts en artikelen