menu

Biomimicry

Biomimicry is de wetenschap en de techniek van het imiteren van biologische "ideeën" in de natuur, om menselijke toepassingen uit te vinden, te verbeteren of duurzamer te maken.

Biomimicry maakt gebruik van het biologische resultaat van 3,8 miljard jaar evolutie, waarbij de beste ideeën en aanpassingen overleven. Opvallend daarbij is dat een organisme bijna nooit zijn eigen leefomgeving vervuilt, vergiftigt of onleefbaar maakt.

Biomimicry is gestoeld op drie essentiele elementen. Ethos, (Re)connect en Emulate. Het gedeelte dat over (re)connect gaat sluit aan op het ontwerpen met Biophilia.

De unieke pootjes van Gekko's zijn de inspiratie geweest voor innovaties bij de ontwikkeling van nieuwe soorten klevend materiaal als tape.
Klittenband is een uitvinding van de Zwitser Georges de Mestral. Hij kwam in 1941 op het idee, nadat hij zich verbaasde over hoe moeilijk hij klitten uit zijn kleding en uit de vacht van zijn hond kreeg, die zich daar hadden verzameld tijdens hun gezamenlijke dagelijkse wandeling.
Termietenheuvels zijn in staat om bij grote verschillen in buitentemperatuur toch een constante binnentemperatuur te behouden. Deze principes worden tegenwoordig gebruikt in natuurlijke airconditiong.

Bosco Verticale in Milaan is een bekend voorbeeld van duurzame construties. 20,000 planten helpen onder andere met het opnemen van CO₂ en het verbeteren van luchtkwaliteit.

The Jewel is een entertainment en retail complex binnen Singapore Changi Airport. Met 100.000 planten en de grootste indoor waterval ter wereld draagt dit ontwerp bij aan het doel om een 'stad in een tuin' te worden.
Het Mirrorcube hotel is perfect gecamoufleerd in het bos. Het hotel reflecteert de natuurlijke omgeving.

Biophilia

Biophilia stelt dat dagelijks contact met de natuur essentieel is voor een vitale woon- en werkomgeving. De relatie met de natuur is een menselijke basisbehoefte.

Onderzoek van E.O.Wilson uit 1993 wijst uit dat de natuur stress vermindert, cognitieve functies en creativiteit bevordert en dat het een positieve invloed op onze lichamelijke en geestelijke gesteldheid heeft.

Bijkomend voordeel is dat de relatie de verbintenis tussen mens en plek versterkt. De gebruiker hecht zich aan de ruimte met als resultaat dat deze de ruimte gaat koesteren.

Biophilia betekent letterlijk ‘Love of Life’. Dit uit zich in meer dan alleen een directe visuele connectie met groen. Het gaat ook over daglicht, natuurlijke ventilatie, gebruik van planten om de lucht te zuiveren, indeling van de ruimte, temperatuurbeheersing, luchtvochtigheid, akoestiek, geluid, gezond materiaalgebruik, dagritme, seizoenen, natuurlijke kleuren en hergebruik.