menu

Biomimicry

Biomimicry is leren van de 3,8 miljard jaar Research en Development van de natuur. In de natuur is alles al een keer ontwikkelt en is daarin veel beter dan wij.

Alles gebeurt namelijk binnen de limieten en grenzen van onze aarde en is ondersteunend aan het leven op aarde. Als er iets in de natuur ontwikkeld wordt dan is dit zonder afval, met efficiënt energiegebruik, efficiënt materiaalgebruik, door zelfassemblage en met chemie in water. Herkenbare thema’s als het over het ‘verduurzamen’ gaat. Er valt dus veel van de natuur te leren!

De biomimicry theorie is gestoeld op drie essentiële elementen. Ethos, (Re)connect en Emulate. Wil je daar meer over leren download dan hier een korte samenvatting van de theorie achter biomimicry of boek een lezing.

Download PDF

Een van de meest bekende voorbeelden van biomimicry is Klittenband. De Zwitserse ingenieur Georges Mistral liep met zijn hond door de natuur en eenmaal thuis gekomen verbaasde hij zich over hoe moeilijk de klissen uit de vacht van de hond waren te krijgen. Hij bestuurde de vorm van de klis en hierop is klittenband geïnspireerd.

Biomimicry is in dit voorbeeld gebaseerd op vorm, maar de principes van biomimicry kunnen ook toegepast worden op basis van proces en strategie. De natuur kan voor alle vraagstukken de inspiratie vormen. Of het nu gaat over bouwen, samenwerken (symbiose), waarde uitwisseling, transitie, het gebruik van materialen of chemie. Heb je een vraag aan de natuur?

Stel hem hier

Wil je een gezond interieur met connectie met de natuur?

Neem contact op

Biophilia

Het essentiële biomimicry element (re)connect, refereert aan het feit dat we zelf natuur zijn. En dit element sluit aan op de basisprincipes van Biophilia.

De term biophilia betekent de 'liefde voor het leven of levende systemen'. Het is onze inherente menselijke band met de natuur. Het is wetenschappelijk bewezen dat deze connectie gezond is voor lichaam en geest.

Als je meer over biophilia wil weten check dan deze links:
- Wikipedia.org
- Terrapinbrightgreen.com

Dit is een link naar de online lezing (Engelstalig) die ik heb gegeven in 2020 tijdens het wereldwijde biomimicry festival ter ere van het 10-jarig bestaan van biomimicryNL:
- Youtube.com

Ecosysteem diensten

En van de manieren waarop ik als architect biomimicry integreer in mijn ontwerpen is door ervoor te zorgen dat alle ontwerpen binnen de limieten en grenzen van ons ecosysteem blijven.

Dat kan door met een ander perspectief maar ruimtelijke ontwikkeling te kijken en er zorg voor te dragen dat we de wereld beter achter laten dan we hem gevonden hebben. Dit doen we door ervoor te zorgen dat elke ontwikkeling, elk ontwerp, een bijdrage levert aan het ecosysteem door het leveren van ecosysteem diensten.

Ecosysteem diensten zijn bijvoorbeeld; het opslaan van CO2, het binden van stikstof, het zuiveren van lucht en het afvangen van fijnstof. Het zuiveren en bufferen van water. En door te zorgen dat biodiversiteit gestimuleerd wordt om zo de dynamische balans van ons ecosysteem te versterken en daarmee minder gevoelig te worden voor extreme weersomstandigheden, ziektes en plagen. Etc.

Als we op een andere manier naar ruimtelijke ontwikkeling kijken kunnen we ook een bijdrage leveren aan een gezonde leefomgeving.