Verbouwing Villa Arnhem

Voor deze villa in Arnhem is FRAAi architecten een samenwerking aangegaan met pioen interieurontwerp. FRAAi heeft met name het bouwkundige ontwerp gemaakt en geadviseerd op het gebied van duurzaamheid (biomimicry). Pioen interieurontwerp en FRAAi architecten hebben samen een voorstel gedaan voor duurzame materialen en pioen interieurontwerp heeft de selectie gemaakt. En zo heeft de samenwerking ook tot het biophilische interieur ontwerp geleid.

De verbouwing betrof het toevoegen van drie bouwfysische oplossingen. De eerste is zorgen voor daglicht toetreding. We hebben dit gerealiseerd  door het toevoegen van bouwkundige elementen in de vorm van een lichtstraat op de platte aanbouw en drie koekoeken aan de voorgevel. Koekoeken zijn ondergronds ‘daglichthappers’ waarbij de bouwlaag die onder de grond zit voorzien wordt van daglicht (en ventilatie).

Naast daglicht,  is ook een ruimtelijke klimaatbuffer toegepast in de vorm van een klimaatgevel. Deze is geïnspireerd op klimaat regulerende en luchtzuiverende principes van het Earthship bouw concept. En naast de regulerende werking van de gevel is ook een sedum toegepast om dit bufferende effect te versterken.

En tenslotte zorgen we met het groene dak en de binnenplanting voor het zuiveren van de lucht.

Verbouwing Villa Arnhem

Deze lichtstraat is aangebracht op de platte aanbouw waar vanuit het huis vanuit bijna alle ruimtes zicht op is. Deze groen uitstraling draagt bij aan de ervaring van de natuur (biophilia).

De ramen van de lichtstraat zijn op het noorden geplaatst om zo optimaal gebruik te maken van het fijne zachte noordelijke ‘kunstenaarslicht’.

Op deze foto’s is het project deels nog in uitvoering.

Zicht op de keuken met de lichtstraat van binnen uit. Met aan de linkerzijde de klimaatgevel. Op de foto is te zien dat de schuifdeur van de binnengevel open staat.

Zicht vanuit de keuken met rechts de klimaat gevel.

De klimaatgevel op het zuiden met daarin een vaste plantenbak, waarin kruiden groeien om te gebruiken in de keuken.

Bij warme dagen blijft de pui aan de binnenzijde, die rechtstreeks aan de verblijfsruimte (de keuken) grenst dicht en gaat de deur naar de tuin open. Hierdoor dient de tussenruimte als warmte buffer en blijft de keuken koeler. Door het dichte dak valt er ook geen direct zonlicht in de keuken.

Bij zonnige koude dagen wordt de tussenruimte opgewarmd door de laagstaande zon. Door de deur naar de tuin dicht te houden en de deur naar de keuken te openen helpt de tussenruimte (en de zon) de keuken te verwarmen.

De planten in deze tussenruimte helpen tevens om de lucht in beide ruimtes te zuiveren.

Verbouwing Villa Arnhem

Detail van de lichtstraat met sedumdak.

3D schets van de opbouw van de koekoeken. Het grootste deel zit onder de grond.

Detaillering en plattegrond voor de vergunningaanvraag.