Als biomimicry architect ben ik wars van ego en onderscheid ik me door geen iconische architectuur te willen maken. Dat betekent dat bij mij, net als in de natuur, functie op de eerst plaats staat. Ook als het uiterlijk of de vorm betreft. Mijn opinie is dat als goede architect je uiteindelijk alles 'mooi' kunt maken. Het belangrijkste is dat de architectuur op zoveel mogelijk aspecten inpast in zijn fysieke, sociale en natuurlijke omgeving.
Met de 3,8 miljard jaar R&D kennis en ervaring van de natuur wordt het mogelijk alles in balans met 'het' ecosysteem te ontwerpen. Architectuur die functioneert als organisme.
Op dit moment ben ik bezig om het eerste biomimicry showcase huis ter wereld te ontwerpen. Hierin komen zoveel mogelijk Life's Principles terug. Zo bouwen we bijvoorbeeld met gerecyclede materialen en willen we dat het gebouw uiteindelijk ecosysteem diensten, zoals het opslaan van CO₂, klimaatregulatie, stimuleren van biodiversiteit, het binden van stikstof, het zuiveren van water en meer gaat leveren.
Mocht u interesse hebben in bovenstaande expertises en bent u op zoek naar hoe Biomimicry toe te passen in de ontwerppraktijk dan kan ik u daar over adviseren. Dat kan doormiddel van een ontwerp voor een gebouw of een interieur. Hulp bij de opntwikkeling van een product. Door middel van een consult, een lezing, een (toepassingsgerichte) workshop of het ontwikkelen van een lesprogramma.
Als biomimicry architect wil ik biomimicry zoveel mogelijk in de praktijk brengen. Daarvoor valt er op veel vlakken nog werk te verrichten. Om mensen bekend te maken met biomimicry. En om ze mee te nemen in de wereld van de natuur en wat en hoe we van haar kunnen leren. Daarom is het nodig om op meerdere niveaus te werken.
Ik ontwerp, bouw en organiseer volgens de principes van biomimicry. Daarbij zie ik het gebouw van de toekomst als organisme dat volledig in balans is met zijn natuurlijke omgeving.
Samen met Serena Scholte help ik grote bedrijven met complexe technische en organisatorische opgaven. Meer informatie vind je op
Flexagon Ik heb een gevel ontwikkeld die geinspireerd is op de principes van biomimicry.
Bio Nano Scope Box In samenwerking met Nadia Jeloulli-Guachati heb ik de Bio Nano Scope Box ontwikkeld. Een box met 3D geprinte natuurlijke nanostructuren die inspiratie vormen om nieuwe duurzame materialen te ontwikkelen.
Op Bachelor en Master niveau werk ik regelmatig als gastdocent. Meestal ontwikkel ik daarvoor een specifiek onderwijsproject over biomimicry met een variabele ontwerpopgave.
Ik heb lesprogramma's ontwikkeld en gedoceerd voor WO (o.a. TUe, Academie van de bouwkunst), HBO (AVANS, Fontys, Aeres, Saxion), voor docenten van het MBO (SintLucas) en voor voortgezet, middelbaar en basisonderwijs.
Aansluitend op het onderwijs heb ik over het algemeen plaats voor een aantal stagiaires. Bij voorkeur met diverse achtergronden. Dat varieert tot nu toe van biologen, ecologen, industrial designers, milieutechnologen, architecten, bouwkundigen, communicatie studenten.
Stage lopen?
Neem contact op.
Lezingen. Om mensen te inspireren over biomimicry en hoe je biomimicry in de praktijk kunt brengen. Ik geef gemiddeld 1 lezing per week.
Binnen stichting BiomimicryNL ben ik contactpersoon voor de richting 'Architectuur en Design'.