Mycelium paviljoen 2018

Beschrijving van het Project

Een mycelium paviljoen in de vorm van een huisje opgebouwd uit ‘zelfdragende’ constructieve mycelium platen die gebruikt kunnen worden als isolatiemateriaal voor de bouw. We laten zien dat ze dezelfde en zelfs betere eigenschappen hebben dan PE / PS platen; gezond materiaal, bio-based, druksterkte, isolatiewaarde, levensduur.

Om publiek te trekken en te interesseren voor mycelium laten we op de buitenzijde een diversiteit van diverse soorten paddenstoelen groeien.

Mycelium paviljoen 2018

Doel

Door een bijzonder ontwerp kan de gemeente Tilburg laten zien dat men bezig is om duurzame oplossingen te vinden voor hun GFT-afval en profileert de gemeente zich als koploper ten aanzien van ‘bio-based materials’.

Promoten van het gebruik van bio-based materials. Het gebruik van mycelium als bio-based bouwproduct wordt onder de aandacht gebracht. Het werk komt uit de laboratorium sfeer en op een podium.

Om te benadrukken dat mycelium als bouwproduct gebruikt kan worden wordt het publiek op grafische wijze inzicht verschaft in de waarden van mycelium platen ten aanzien van isolatiewaarde, druksterkte, levensduur, etc. Dit wordt vergeleken met EPS. Een traditionele op petrochemie gebaseerd isolatiemateriaal.

Promoten van het gedachtengoed van Biomimicry

Mycelium paviljoen 2018

Onderzoek

Onderzoek naar natuurlijke wapening voor mycelium panelen

– kijken naar traditionele bouwmethoden en welke inheemse(NL) materialen al gebruikt worden als bouwmateriaal

– materialen binnen het Nederlandse Ecosysteem/ GFT van de gemeente Tilburg. In eerste instantie wordt een keuze gemaakt uit de meest voor de hand liggende materialen zoals riet, hennep, wilgentenen, takken, stro, grassoorten, bla

Onderzoek naar verschillende biomassa substraten in combinatie met verschillende ‘mooie’ schimmels

– welke combinatie van schimmels met biomassa lenen zich voor het ontwikkelen van platen?

– hoe kunnen we deze mooie schimmels integreren in het paviljoen? Sparingen waar je platen of ‘potjes’ in kunt zetten?

Mycelium paviljoen 2018