Profiel omschrijving

Prijzen

Publicaties

Vermeldingen

Mijn naam is Lydia Fraaije ik ben biomimicry architect en teamlid van BiomimicryNL.

Ik ben in 2006 afgestudeerd aan de Universiteit van Eindhoven. Daarna ben ik drie jaar aan het werk geweest bij mijn professor Ton Venhoeven op zijn bureau VenhoevenCS.

 

Vroeger wilde ik dierenarts of architect worden. En omdat ik dagenlang zat te tekenen en dat nooit verveelde besloot ik architect te worden. Ik heb echter altijd een bijzondere interesse in biologie gehouden.

 

Als architect heb ik me altijd begeven op het grensvlak van architectuur en andere disciplines. Dit uitte zich in eerste instantie in mijn interesse voor mode en textiel. Dit ontwikkelde zich naar een textiele architectuur en een interesse in de huid.

Naar mijn idee ontwikkelt architectuur zich, als technische discipline, steeds meer richting het lichaam. Met het idee van architectuur als 'derde' huid, kleding als 'tweede' huis en je eigen huid als 'eerste' huid. Hierdoor wordt architectuur steeds prothetischer. In lijn met de gedachte van filosoof Peter Sloterdijk die stelt dat mens en machine zich zullen gaan fuseren in één wezen. Dit resulteert in een architectuur als verlengstuk van het lichaam.

Met prothetische architectuur maakte ik de eerste stap in de richting van het combineren van biologie en techniek.

 

In navolging hiervan heb ik een aantal Wearables ontworpen. Dit zijn interactieve kledingstukken die reageren op warmte, licht en ruimte.

Vanuit die gedachte heb ik het begrip Humatica geïntroduceerd. Humatica, een doorontwikkeling van Domotica, is gericht op de communicatie van het menselijk lichaam met een sensorische ruimte.

 

In 2012 kwam ik een TED Talk van Janine Benyus tegen. Op dat moment viel alles samen. Binnen Biomimicry kan ik mijn beide interesses onbeperkt combineren en tot uiting brengen.

 

Binnen BiomimicryNL richt ik me met architectuur en design op de dagelijkse ontwerppraktijk en ben ik actief bezig met 'maken'.

Om ontwerpers en architecten te helpen met het in de praktijk brengen van Biomimicry ben ik het boek 'De Natuur Ontwerpt - een praktijkboek voor architecten en ontwerpers'

aan het schrijven in samenwerking met Ministerie van Economische Zaken, NAi publishers en het Wageningen Economic Research Institute.

 

 

FRAAi Architecten

 

+31 (0)6 48490050

 

info@fraai-architecten.com

 

Bezoekadres:

Reitscheweg 37

5232 BX 's-Hertogenbosch

 

Postadres:

Sluiskeshoeven 58

5244 GP Rosmalen

 

Webdesign by FRAAi architecten